skip to Main Content
Més De 200 Professionals Van Participar A La Jornada Que Es Va Fer A Berga Per Millorar El Tracte A Les Persones Amb Discapacitat Intel·lectual I Salut Mental

Més de 200 professionals van participar a la jornada que es va fer a Berga per millorar el tracte a les persones amb discapacitat intel·lectual i salut mental

Més de 200 persones van participar el dimecres 10 d’abril a la jornada “Salut mental i discapacitat intel·lectual. Avancem junts” que es va celebrar a l’Hospital de Berga , organitzada per diferents entitats socials i sanitàries amb l’objectiu de fer més accessible la comunicació entre els professionals sanitaris i les persones usuàries.

Mitjançant ponències i una taula d’experiències, hi van participar diferents agents del territori que treballen en l’àmbit de la salut mental, per compartir coneixements i bones pràctiques per millorar la comunicació i el tracte de les persones amb discapacitat intel·lectual. Hi van assistir 64 professionals de forma presencial i 145 la van seguir en línia.

La inauguració i benvinguda de la sessió van anar a càrrec d’Alba Oms, delegada de la Conselleria de Salut i gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut; Antònia Baraldés, gerent de l’Hospital de Berga; Josefina Ramírez, directora de Drets Socials de la Generalitat a la Catalunya Central; i Ester Comellas, gerent de Fundació La Llar.

La primera ponència es va dur a terme virtualment per part d’Israel Belchi Responsable de Projecte de Salut i DID i Projecte de Vida Independent de Dincat, que va explicar “Guies pràctiques per a la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual”. La segona ponència la va liderar la Dra. Laura Plans, Metgessa psiquiatra de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia que ens va presentar el 3r Llibret Diàlegs Granés Fundació: “Salut Mental Discapacitat Intel·lectual/2”. La tercera i última ponència la va presentar el Dr. Ramon Novell, Cap de Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual, Institut d’Assistència Sanitària de Girona, que ens va explicar el projecte Fàcil-IAS: “Un 50% de problemes de salut no són detectats i afecten la qualitat de vida i el benestar emocional de les persones amb discapacitat intel·lectual”.

La segona part de la sessió va ser una taula d’experiències, amb participació de professionals de l’àmbit de la salut (metges, infermeres, psicòlegs i treballadora social) i testimonis en primera persona que van explicar algunes de les situacions en què s’havien trobat en anar al metge.

Hi van participar: Anabel Guillén, Testimoni en primera persona de Fundació Horitzó del Berguedà, Asunción Sánchez, Testimoni en primera persona de Fundació La Llar, Maria Llum Marín, Metgessa de família de l’EAP Alt Berguedà de l’ICS Catalunya Central, Marta Puig, Treballadora Social de Fundació La Llar, Anna Gallego, Infermera d’Urgències de l’Hospital de Berga, Carles Barcons, Psicòleg de CSMA i CASD del Berguedà, María José Moreno, psicòloga de l’Àrea de Salut Mental d’Althaia i la Doctora Laura Plans que va moderar la taula.

Parlaven amb la monitora i no em miraven a mi, era com si no hi fos”, “ara vaig sola al metge i si alguna cosa no l’entenc demano si la poden repetir”, “parlava un llenguatge molt estrany, vaig haver de canviar de metge de capçalera”, “no entenia les explicacions dels medicaments”, “vull que em parlin més a poc a poc”, “em va dir que si no ho entenia m’ho repetiria els cops que fes falta, i això em va ajudar molt”, van ser alguns dels exemples que van posar.

Després d’escoltar les experiències compartides, es destaca la importància d’una atenció centrada en la persona. Es va subratllar la necessitat que els professionals escoltin activament i empatitzin amb els pacients, posant èmfasi en les seves necessitats i preocupacions individuals.

Es van mencionar projectes com els que es desenvolupen des de Dincat i altres mètodes destinats a millorar l’atenció a les persones amb discapacitat o problemes de salut mental. Es va proposar que els professionals disposin de materials i informació que faciliti una atenció més eficient i inclusiva, per a una millor preparació abans de l’atenció a la persona.

La jornada es va organitzar des de Dincat, Fundació La Llar, Granés Fundació, Hospital de Berga i ICS Catalunya Central, amb la col·laboració de Fundació Horitzó del Berguedà, Germanes Hospitalàries, Fundació Althaia, Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i Institut d’Assistència Sanitària.

Després de l’èxit d’aquesta primera edició ja va quedar clara la voluntat que hi hagi una continuïtat de la jornada, amb l’objectiu que totes les entitats i organitzacions de l’àmbit de la salut i l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual puguin coordinar-se, crear teixit comunitari, treballar en xarxa, formar-se conjuntament, i millorar la comunicació i el tracte amb les persones usuàries.

Programa

9:00 – 9:15h: Arribada

9:15 – 9:30h: Taula inaugural

 • Alba Oms, Delegada de la Conselleria de Salut i Gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut
 • Antònia Baraldés, Gerent de l’Hospital de Berga
 • Josefina Ramírez, Directora de Drets Socials de la Generalitat a la Catalunya Central

9:30 – 9:40h: Benvinguda a càrrec d’Ester Comellas, Gerent de Fundació La Llar

9:40 – 10:10h:Ponència I: Guies pràctiques per a la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual.

 • Israel Belchi, Responsable de Projecte de Salut i DID i Projecte de Vida Independent de Dincat

10:10 – 10:40h: Ponència II: 3r Llibret Diàlegs Granés Fundació: “Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual/2”.

 • Dra. Laura Plans, Metgessa psiquiatra de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia.0

10:40 – 11:20h: Ponència III: Ponència Facil-IAS: “Un 50% de problemes de salut no són detectats i afecten la Qualitat de Vida i el Benestar Emocional de les persones amb discapacitat intel·lectual”

 • Dr. Ramon Novell, Cap de Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual, Institut d’Assistència Sanitària de Girona

11:20 – 11:40h: Pausa cafè

11:40 – 13:00h: Taula d’experiències. Participació de testimonis de la Fundació La Llar, Fundació Horitzó i Serveis de Salut Mental d’Adults del Berguedà. Hospital Sagrat Cor. Germanes hospitalàries, i professionals de la Salut.

Testimoni en primera persona de Fundació Horitzó

 • Asunción Sánchez, Testimoni en primera persona
 • Maria Llum Marín, Metgessa de l’Alt Berguedà
 • Marta Puig, Treballadora Social de Fundació La Llar
 • Anna Gallego, Infermera d’Urgències de l’Hospital de Berga
 • Carles Barcons, Psicòleg de CSMA i CASD del Berguedà
 • María José Moreno, Psicòloga CSMIJ d’Althaia

Modera: Dra. Laura Plans, metgessa psiquiatra de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia.

Back To Top