
La investigació centra una línia de projectes de Granés Fundació que té com a objectiu generar nou coneixement des dels equips de recerca i entitats que treballen en el camp de la discapacitat, per tal d’avançar en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o prevenir les malalties que la provoquen.
Iniciatives
- Beques Granés Fundació i IDIBGI
El programa de les beques Granés Fundació de l’IDIBGI té com a finalitat la contractació de joves investigadors/es que s’incorporaran a grups de recerca de l’IDIBGI. Les Beques Granés Fundació estan dotades amb 30.000 euros anuals per a la contractació de cada investigador/a durant un període de quatre anys. Com que les beques tenen caràcter bianual es compta invertir uns 300.000 € en els propers sis anys. Gràcies a les Beques Granés Fundació els grups de recerca vinculats a l’IDIBGI podran seleccionar investigadors que hauran de desenvolupar la seva tesi doctoral en la recerca vinculada al camp de la discapacitat, i/o els factors que l’originen.
1a Beca 2021
La primera beca es va formalitzar el gener de 2021, amb l’objectiu de donar suport a l’estudi de la degeneració que es produeix en l’esclerosi múltiple. L’investigador becat, Albert Miguela, es va incorporar al grup de recerca en Neurodegeneració i Neuroinflamació de l’IDIBGI, liderat pel doctor Lluís Ramió i Torrentà, cap de Neurologia dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.
2a Beca 2023
La segona beca es va formalitzar el gener de 2023, amb l’objectiu d’investigar l’eficàcia de la tecnologia ERVI durant 24 setmanes en pacients amb TEA. La investigació i recerca la farà la investigadora predoctoral, Melissa Samaniego, que durà a terme l’estudi al grup de recerca en Trastorns del Neurodesenvolupament de l’IDIBGI, liderat per la neuropsicòloga de l’IAS, la doctora Susanna Esteba-Castillo.
L’estudi es farà sobre seixanta participants amb TEA i amb un diagnòstic de fòbia específica, trenta dels quals rebran sessions en el nou espai. El nou espai permetrà recrear la situació fòbica amb el disseny d’escenes personalitzades generades per l’ordinador. En concret, s’analitzaran els canvis a nivell conductual, psicològic i psiquiàtric, i també s’analitzaran marcadors de neuroimatge. Un terapeuta serà present a les sessions per a la gestió de l’ansietat.
- Labdincat espai de recerca i coneixement del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya
Conveni de col·laboració amb l’entitat Dincat amb l’objectiu d’impulsar l’Observatori de la Discapacitat Intel·lectual a Catalunya i l’elaboració de l’Informe anual sobre la mateixa temàtica fent-ne un seguiment, estudi, anàlisi i prospectiva.
- Informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya
Un estudi que neix amb la voluntat de pal·liar el dèficit d’informació i dades que hi ha entorn el col·lectiu, que ja suposa 1 de cada 100 persones al territori, i millorar la seva qualitat de vida. L’Informe, impulsat pel LabDincat, l’espai de recerca i coneixement del sector, recopila les principals dades disponibles avui sobre les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID) a Catalunya, recull les seves principals demandes i incorpora reflexions i opinions d’acadèmics i professionals.
Actualitat
- El sector de la discapacitat intel·lectual recull per primera vegada dades entorn la realitat del col·lectiu davant la manca d’informació pública
- Neix LabDincat, l’espai de recerca i coneixement del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya
- IDIBGI inicia una investigació sobre les causes que generen la discapacitat física i cognitiva provocada per l’esclerosi múltiple
Recull de premsa
- PDF amb el recull de premsa de la presentació del 1r Informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya
- PDF amb el recull de notícies aparegudes als mitjans referents al Labdincat
- PDF amb el recull de notícies aparegudes als mitjans referents a les Beques Granés amb Idibgi
Publicacions