
Granés Fundació i Dincat compareixen davant la Comissió de Drets Socials del Parlament
Aquest dimecres 29 de març hem participat a la compareixença davant la Comissió de Drets Socials del Parlament. La Laura Masferrer, directora gerent de Granés Fundació, en Sergi Moncunill de Dincat i Víctor Galmés director de DINCAT hem informat sobre la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Dincat i Granés Fundació varem publicar el primer Informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya amb l’objectiu de pal·liar el dèficit d’informació i dades que hi ha entorn el col·lectiu, que ja suposa 1 de cada 100 persones al territori, i millorar la seva qualitat de vida.
Actualment existeixen moltes dificultats a l’hora d’accedir a dades actualitzades i desagregades del col·lectiu, del tot imprescindibles per a poder conèixer, investigar i avaluar a fons la realitat del sector. Les dades presentades des de l’estudi evidencien les barreres existents –en àmbits com la salut, l’educació i el treball, entre altres- que dificulten a les persones amb discapacitat intel·lectual decidir els seus propis projectes de vida i gaudir i exercir els seus drets de forma plena.
Amb paraules de la Laura Masferrer “L’Informe evidencia que cal orientar i alinear les polítiques públiques als principis de la Convenció de Drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides (2008). Els nostres serveis estan ancorats en la valoració que es fa de la “discapacitat” de l’individu i no tenen en compte que aquesta “discapacitat” és, de fet, el fruit de la interacció de l’individu amb la realitat del seu entorn. Aquest el model de la Convenció, que tenim l’obligació de seguir, i que significa un canvi radical en la concepció actual. Com saben, un dels canvis més importants que la Convenció ja ha generat en el nostre marc normatiu actual és la consideració que les persones amb discapacitat tenen capacitat jurídica en igualtat de condicions que la resta de persones en tots els aspectes de la seva vida”.