
El documental “Bailar la Locura” i l’espectacle de dansa “J-AhO! II” aterren a Banyoles – 4 de novembre
El dissabte 4 de novembre l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà una jornada centrada en la salut mental. Començarà a les 18 h amb la projecció del documental “Bailar la locura”, codirigit per Marta Espar i Maiol Virgili i l’espectacle de dansa “J-AhO! II” Qui està boig, tu o jo? amb Clàudia Gómez, Amaiur Luluaga i Monte Àlvarez, que es farà a l’exterior de l’Auditori, a la Plaça Major, a partir de les 19.45 h. Les entrades pel documental tenen un preu de 6 euros i ja estan a la venda a la web de Cultura Banyoles: https://culturabanyoles.koobin.com/ L’espectacle de dansa serà gratuït.
“Bailar la locura” explica la història de tres ballarines de dansa contemporània que estan creant una peça de dansa anomenada “J-AhO! II Qui està boig, tu o jo? sobre els límits de la bogeria i contacten amb tres noies amb diagnòstic psiquiàtric perquè participin en el seu procés de creació. Les sis dones passen juntes uns dies màgics en una casa rural a prop del centre de creació artística Dantzagunea on assagen les ballarines, a Renteria (País Basc). Parlen de fàrmacs, deliris i suïcidi, però també de soledat i amistat. Sense prejudicis, en un viatge humà que recorre emocions, dubtes i experiències per portar-les de l’emoció al cos, al moviment.
L’audiovisual s’ha realitzat amb el suport de diferents entitats i institucions, entre elles, Granés Fundació. Precisament l’entitat banyolina va organitzar la presentació del documental i també la peça de dansa a Girona el passat més de gener, amb l’assistència de més de 400 persones.
Després de l’espectacle de dansa, hi haurà un espai de debat on hi intervindran Marta Espar i Maiol Virgili, codirectors del documental, i les ballarines Clàudia Gómez, Amaiur Luluaga i Montse Àlvarez, protagonistes del documental, així com Laura Masferrer, directora-gerent de Granés Fundació.
Sobre la Fundació
La Fundació va néixer l’any 2017 de la voluntat testamentària del Sr. Candi Granés Campasol amb la idea de retornar a la societat i al seu territori part del que ell havia rebut durant la seva vida. L’empresari banyolí va ser el fundador d’Inoxpa i amb la seva perseverança va aconseguir que l’empresa tingués presència a tot el món. La seva visió global va conviure en tot moment amb l’estima que sentia pel territori. I ara, anys després de la seva mort, es manté intacte aquest retorn social a través de Granés Fundació.
Documental “Bailar la Locura”
La projecció del documental es farà a l’Auditori de Banyoles a les 6 de la tarda. “Bailar la locura” combina seqüències més reflexives amb d’altres carregades d’una intenció més poètica que intentaran arribar a l’espectador a través dels sentiments i l’empatia. Per mostrar com les ballarines es transformen i enriqueixen la seva coreografia gràcies a aquest nou coneixement, s’ha treballat amb una estètica serena, orgànica i propera. La fotografia és càlida i natural, amb textures cinematogràfiques que cerquen proximitat. La càmera observa des de prop, buscant veritat en les expressions i bellesa en els enquadraments, però sobretot la naturalitat de les converses entre les noies i la intimitat que necessiten per parlar d’un tema tan delicat.
El documental intenta ser un treball lluminós, allunyant-se dels prejudicis habituals en el tractament dels problemes de salut mental. El procés de creació de la peça de dansa és el fil conductor que ens permet descobrir el procés de recuperació de les tres noies diagnosticades amb un trastorn mental, així com el retrat més profund d’aquestes sis dones, amb les seves inquietuds, temors i somnis. Sempre en primera persona. I amb la intenció que l’espectador pugui decidir per sí mateix on dibuixar la línia entre la normalitat i la bogeria.
El documental va guanyar el Premi del Públic el passat octubre al festival Chorescope de dansa i cinema, i va participar en el DOC.España, secció competitiva de la Semana Internacional de Cine de Valladolid. “Bailar la locura” s’ha pogut veure també al festival Docs Barcelona dins la secció Docs&Teens, al Brain Film Fest del CCCB i dins del Festival de Màlaga.
Espectacle de dansa “J-AhO! II”, Qui està boig, tu o jo?
L’espectacle de dansa es farà a les 19:45, posteriorment a la projecció del documental. En aquest cas serà gratuït i es farà a la Plaça Major de Banyoles.
“J-AhO! II”, Qui està boig, tu o jo? sorgeix d’una reflexió sobre el límit entre el seny i la bogeria. Se sol associar la bogeria amb allò que es desvia de la norma, però què és la normalitat? A partir d’aquesta pregunta es qüestiona el concepte de normalitat, i les creadores indaguen en la possibilitat que es tracti d’un constructe establert per la societat amb la finalitat de crear un ordre a la comunitat. Això els porta a la hipòtesi de si la bogeria seria una eina de control social per assenyalar el que és diferent i, per tant, sentir que la situació és la correcta i/o normal.
El nom de la peça, J-AhO!, fa referència a l’expressió “jota ha(g)o!” (estàs com una regadora!”), utilitzada al País Basc per dir-li a algú d’una manera jocosa o també despectiva que la seva actitud o manera de ser no és gaire comú, i per tant “no normal”. D’altra banda, ”aho” significa boca, de manera que el nom de la peça també té el seu sentit en aquest àmbit: en la xerrameca, l’estigma, en les paraules que es fan servir per parlar dels altres. A més, la cal·ligrafia de J-AhO! té la seva referència al DSM-V, el llibre de diagnosi psiquiàtric per excel·lència.