skip to Main Content
Diferents Experts Protagonitzen La Primera Jornada Sobre Esport Inclusiu

Diferents experts protagonitzen la primera Jornada sobre Esport Inclusiu

La primera jornada sobre esport Inclusiu, s’ha celebrat aquest dimecres 18 de novembre, amb l’assistència de prop de 200 participants.

La jornada neix de la mà de Granés Fundació amb la finalitat d’avançar en el coneixement sobre l’esport inclusiu i per promoure el diàleg entre diferents agents experts dins del sector de l’esport de persones amb discapacitat, amb l’objectiu de crear un espai de treball que generi coneixement sobre la plena inclusió en l’esport i facilitar l’arribada d’aquest coneixement als clubs esportius i entitats socials. La Jornada ha comptat amb un focus group d’experts inicial i un diàleg posterior obert al públic interessat, que l’ha seguit online.

Tal com han comentat els diferents ponents l’esport inclusiu és un repte social i és imprescindible que les persones amb discapacitat en siguin partícips. Ingrid Lafuente, gerent de la Federació Esportiva Catalana Paralítics Cerebrals (FECPC), ha afegit que cal  fer un treball en xarxa entre entitats, federacions i clubs per aconseguir un canvi de xip global.

Per altra banda, Jordi Morales ha explicat la seva experiència com esportista d’elit de Tennis Taula i ha volgut donar valor a l’esport inclusiu. Considera que la inclusió és “agafar un paper en blanc i veure què hi ha per construir el que volem”, en aquest cas és l’esport inclusiu.

Josep Oriol, metge especialitzat en esport paralímpic i professor especialista en esport inclusiu de la Universitat Ramon Llull – Blanquerna, ha posat sobre la taula la feina que tenen les universitats, “s’ha de seguir treballant i educant per arribar a tenir un esport inclusiu”.

En el cas de les administracions, Ramon Lamiel, gerent de l’Institut de Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha posat èmfasis en el fet que des d’aquestes es té l’obligació de buscar fórmules per arribar a tenir un esport inclusiu.

Per últim, Xavier Gonzàlez, CEO del Comitè Paralímpic Internacional entre els anys 2004 i 2019, creu que “l’esport inclusiu és aquell que proveeix d’una igualtat d’oportunitats a tots, tant els que el volen desenvolupar-lo, accedir-hi, com participar-hi”.

La 1a Jornada sobre Esport Inclusiu és la primera acció d’un conjunt de diàlegs amb els que Granés Fundació vol aconseguir una generació de coneixement rigorós que permeti avançar en l’assoliment d’aquest dret inclòs en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i signada per l’Estat Espanyol l’any 2007.

“Cal que aspirem i promovem els canvis necessaris perquè la inclusió vagi més enllà del marc escolar i que els infants, joves, i també persones adultes, puguin decidir quin esport volen practicar, en un entorn inclusiu” ha afirmat Laura Masferrer, directora gerent de Granés Fundació. “A l’hora de fer esport, de fer activitats culturals o artístiques, o d’oci, per exemple, les persones amb discapacitat encara es troben amb moltes barreres”, diu Masferrer, que destaca que Espanya és dels estats que està més lluny de compassar la legislació amb la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides de l’any 2006.

Experts que han participat en el diàleg obert

  • Laura Masferrer / Presentació
    Directora gerent de Granés Fundació. Llicenciada en història. Directora/gerent en entitats socials des de l’any 2003, treballant en processos de transformació per a la inclusió social de persones amb discapacitat, de famílies, d’infants i de joves. En el marc d’àmbits diversos com l’esport, la recerca, l’emprenedoria, l’educació, l’habitatge o l’àmbit comunitari.
  • Joan Vehils / moderador
    Periodista esportiu de gran trajectòria vinculat a la premsa i la televisió esportiva. Director del diari Sport des del 2007, director del Periodico de Catalunya (2003-2007), director de RadioSport (2000-2005), entre d’altres.
  • Xavier González
    CEO del Comitè Paralímpic Internacional 2004-2019. Actualment treballant com a consultor. Va iniciar la seva carrera professional al Comitè Olímpic Internacional al 2002 com a director d’enllaç dels jocs paralímpics i es va convertir en director general del Comitè Paralímpic Internacional (IPC) el 2004. Anteriorment havia ocupat càrrecs directius en els comitès organitzadors dels Jocs Paralímpics de Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 i va ser director general dels Jocs Paralímpics d’Hivern de Salt Lake 2002.
  • Enric Blesa
    Director general de Special Olympics Espanya reconegut per la seva gran labor com el millor dirigent professional de l’esport 2016 per l’Associació Catalana de Dirigents de l’Esport.
  • Ramon Lamiel
    Gerent de l’Institut Municipal de persones amb discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2013. Persona compromesa i vinculada a l’àmbit social. Des dels seus inicis ha tingut diferents càrrecs directius a la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Participants al Focus Group que s’ha celebrat internament abans del diàleg

  • Laura Masferrer / Presentació
    Directora gerent de Granés Fundació
  • Maria Pallisera / moderadora
    Professora del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona i coordinadora del Grup de Recerca en Diversitat. Investigació col·laborativa i inclusiva amb persones amb discapacitat intel·lectual sobre temes relacionats amb els seus drets (vida independent, educació, participació i inclusió).
  • Xavier González
    CEO del Comitè Paralímpic Internacional 2004-2019.
  • Enric Blesa
    Director del Comitè Special Olímpic Espanyol Special Olimpic.
  • Ramon Lamiel
    Gerent de l’Institut de Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Jordi Morales
    Esportista d’elit de Tennis Taula amb una llarga trajectòria que l’ha portat a aconseguir les medalles de bronze i plata als Jocs Paralímpics d’Atenes ’04 i Londres ’12. Campió mundial durant els anys 2010, 2014 i 2018. Al 2018 va ser guardonat com a millor esportista paralímpic de l’any en tennis de taula per les ittf awards.
  • Ingrid Lafuente
    Gerent de la Federació Esportiva Catalana Paralítics Cerebrals (FECPC) des de 1998 i formadora i responsable de projectes a l’entitat per afavorir la inclusió social a través de l’esport. Professora associada a la UB – Facultat d’educació especialista en Educació Física Inclusiva i Activitat Física i esport adaptat i assessora en diferents projectes d’àmbit local i autonòmic i estatal relacionats amb la integració i la inclusió en l’àmbit de l’esport federat.
  • Josep Oriol Martínez
    Metge especialitzat en esport paralímpic, vinculat als Jocs de Barcelona ’92, Beijing ‘08, Vancouver ‘10, London ‘12 i Sochi 2014 com a metge en Cap, membre del Comitè Antidopatge i president del Comité Mèdic del Comitè Paralímpic Internacional fins l’any 2014. Professor especialista en esport inclusiu de la Universitat Ramon Llull – Blanquerna des de l’any 2001 i president del Comitè Científic de la “Conferencia Internacional sobre Deporte Adaptado”, en les seves tres edicions CIDA 03, CIDA 07 i CIDA 2011.

Granés Fundació
Granés Fundació és una entitat que es va crear l’any 2017, l’entitat treballa i participa en projectes dirigits a l’atenció i inclusió de les persones amb discapacitat, així com en la formació i recerca per a joves amb l’objectiu que cadascuna pugui assolir el seu propi projecte de vida.

Back To Top